Overspel

Veel koppels komen bij mij als gevolg van de problemen van overspel. Soms komen ze samen, soms komt een van de partners bij mij om zijn of haar verliefdheid op de ander te onderzoeken.

In tegenstelling tot wat men vaak vermoed is overspel meestal niet het gevolg van een slechte relatie of de schuld van een van de partners. Wel een signaal dat één van de partners het ‘anders’ wil. In de gesprekken onderzoeken we wat dat precies is. We staan stil bij schuld en onschuld, schaamte, slachtoffer en dader, kracht en kwetsbaarheid.

Iets is onder het stof komen te liggen

Overspel kan een bypass zijn en een bypass in de medische wereld redt levens, daardoor wordt het hart gered. Soms is een bypass nodig om het hart weer te laten stromen. En hoe fijn is het om dat (samen) te onderzoeken. Iets is in jullie relatie onder het stof komen te liggen. Zonder iemand schuldig te maken onderzoeken we wat dat kan zijn.

Voor koppels is het fijn om met mij te praten over achterdocht en wantrouwen. Hoe meer achterdocht er is hoe meer de partner achterhoudt. En hoe meer er achter gehouden wordt hoe meer achterdocht er groeit. Het is voor beide een klus om die cirkel te doorbreken in een constructieve energie waardoor de relatie herstelt.

Samen of apart

Als je hoort dat je partner verliefd is op een ander voel je je enorm bedrogen. Vaak heb je eerder signalen opgevangen en wordt op dat moment je vermoeden bevestigd. Boosheid is een vanzelfsprekende reactie. Je voelt je bedrogen en kwetsbaar. De overspelige partner voelt zich schuldig maar is ook krachtig door het bespreekbaar te maken of het gesprek erover aan te gaan. Er ontstaat een uitwisseling van verwijten die helaas meestal leidt tot verdere verwijdering. Dan is het goed om langs te komen en samen met mij te kijken hoe jullie verder kunnen. Samen of apart. Dat bepalen jullie.

Bij mij kun je vrij spreken

Doordat mijn praktijk in de bossen van Arnhem op een afgesloten terrein ligt geeft dat koppels een veilig gevoel. Het bespreekbaar maken van overspel is in het sociaal circuit vaak niet makkelijk. Goed bedoelde vrienden geven ongevraagd advies en meestal is dat niet waar je op zit te wachten. De sociale druk om je te verdedigen of nu eindelijk een keuze te maken is groter dan het begrip dat je op dat moment nodig hebt. Een aantal van mijn cliënten ervaart deze druk ook vanuit non stop media aandacht. Niet zelden hoor ik dat de rit naar de bossen van Arnhem relativerend werkt evenals het ‘vrij’ kunnen spreken en onderzoeken van de situatie. Ik werk volgens de ethische code van Phoenix Opleidingen en de NOBCO die volledige discretie garanderen.

Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Neem dan gerust contact met mij op.