Overspel

Veel koppels komen bij mij als gevolg van de problemen van overspel. Soms komen ze samen, soms komt een van de partners bij mij om zijn of haar verliefdheid op de ander te onderzoeken.

In tegenstelling tot wat men vaak vermoed is overspel meestal niet het gevolg van een slechte relatie of de schuld van een van de partners. Wel een signaal dat één van de partners het ‘anders’ wil. In de gesprekken onderzoeken we wat dat precies is. We staan stil bij schuld en onschuld, schaamte, slachtoffer en dader, kracht en kwetsbaarheid.

Overspel kan een bypass zijn en een bypass in de medische wereld redt levens, daardoor wordt het hart gered. Soms is een bypass nodig om het hart weer te laten stromen. En hoe fijn is het om dat samen te onderzoeken. Iets is in jullie relatie onder het stof komen te liggen. Zonder iemand schuldig te maken onderzoeken we wat dat kan zijn.

Voor koppels is het fijn om met mij te praten over achterdocht en wantrouwen. Hoe meer achterdocht er is hoe meer de partner achterhoudt. En hoe meer er achter gehouden wordt hoe meer achterdocht er groeit. Het is voor beide een klus om die cirkel te doorbreken in een constructieve energie waardoor de relatie herstelt.

Als je hoort dat je partner verliefd is op een ander voel je je enorm bedrogen. Vaak heb je eerder signalen opgevangen en wordt op dat moment je vermoeden bevestigd. Boosheid is een vanzelfsprekende reactie. Je voelt je bedrogen en kwetsbaar. De overspelige partner voelt zich schuldig maar is ook krachtig door het bespreekbaar te maken of het gesprek erover aan te gaan. Er ontstaat een uitwisseling van verwijten die helaas meestal leidt tot verdere verwijdering. Dan is het goed om langs te komen en samen met mij te kijken hoe jullie verder kunnen. Samen of apart. Dat bepalen jullie.

Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Neem dan gerust contact met mij op.