Relatietherapie

En ineens realiseren jullie je dat er iets moet gebeuren…. Je staat al een tijdje tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Dat was vroeger anders. Wat is er gebeurd? Je ergert je aan dingen waar je vroeger geen last van had en tijdens de gesprekken merk je dat je elkaar helemaal niet goed begrijpt. Misschien realiseer je je nu dat je al jaren lang in de overlevingsstand staat en dat je de echte verbinding mist bij je partner. De angst om elkaar kwijt te raken kan er zelfs voor zorgen dat dit juist gebeurt. Wat je ook probeert, het lijkt niet te werken…..

Door de tijd heen zijn jullie vast komen te zitten in patronen en routines waar jullie niet meer uitkomen. Daarom lijkt het alsof jullie steeds weer hetzelfde gesprek voeren en hetzelfde riedeltje afdraaien. Met keer op keer hetzelfde resultaat.

Patronen herkennen

Ik help jullie graag om jullie patronen te herkennen, maar ook om deze te doorbreken. Zodat jullie weer open kunnen gaan staan voor elkaar, voor jullie emoties en wensen. Ik deel mijn jarenlange ervaring en kennis graag met jullie. Mijn werkwijze kenmerkt zich door: directheid, humor, scherpte, praktisch toepasbaar. Zolang als nodig stil staan bij het verleden en zo snel als mogelijk door gaan naar de toekomst.

Misschien heb je de overtuiging dat jij de enige bent die hierin hulp nodig heeft. Dat is in ieder geval niet het geval. Maar wat ik wel kan aangeven is dat de koppels die hulp zoeken bereid zijn om naar hun relatie te kijken en hun gedrag te onderzoeken zodat zij na het traject met een ‘andere’ energie met elkaar omgaan. Met meer energie, meer autonomie, meer humor. Ik geef jullie graag praktische tips om van een verwijt een verlangen te maken. Om boosheid niet te onderdrukken maar op een gezonde manier te uiten.

Acteur: Margriet is zeer direct en scherp. Zonder oordeel heeft ze mij geconfronteerd met mijn eigen patroon. Mijn vraag was in de eerste instantie gerelateerd aan mijn huwelijk maar door de gesprekken kwam ik erachter dat deze dynamiek ook op mijn werk speelde. Al in het eerste gesprek stelde ze een vraag die gedurende het traject bij mij bleef hangen. Na een paar keer begreep ik wat ze bedoelde en kon ik ervaren hoe mijn gedrag voor oa mijn partner was. Ze gebruikt metaforen om dingen te verhelderen, met humor en zeer to the point. Door haar eigen openheid, voelde ik me vrij om ook mijn minder mooie kant te laten zien. Ik kwam boos, geïrriteerd en klagend binnen en ervaarde al snel de positieve kant hiervan. Ik ging altijd ‘lichter’ weg dan hoe ik kwam.

Verlies elkaar niet uit het oog

Je hoeft niet pas bij mij aan te kloppen als de ruzies steeds heftiger en intenser worden en er al sprake is van een scheiding. Want ook als jullie relatieproblemen minder heftig zijn dan kun je nog steeds veel opsteken tijdens mijn begeleiding. Jullie relatie verdient aandacht, om erger te voorkomen. Zeker als jullie werk, gezin, vrienden, familie en soms media aandacht om zoveel aandacht vragen.

Twijfel slaat toe; Wat wil ik? Wat als we erover praten? Is het nog wel haalbaar tussen ons?

Relatieproblemen zijn lastig en erover praten is eng, want wat als eruit komt dat uit elkaar gaan de beste optie is? Begrijpelijke angsten die je niet alleen hebt. Toch is het praten met een derde persoon heel verhelderend. Vaak na het eerste intake gesprek zie ik koppels opbloeien en hoopvol naar huis gaan. Of opluchting ervaren als ze samen besloten hebben om uit elkaar te gaan. Soms geeft het gesprek daarover de benodigde verbinding om dit zo ‘goed’ als mogelijk met elkaar te doen.

Wat willen jullie anders?

Tijdens het intakegesprek onderzoeken jullie samen met mij wat jullie anders willen in de relatie. Dat kan gaan over; jullie communicatie, ergernissen, autonomie, macht, schuldgevoel, schaamte, taakverdeling, intimiteit, teleurstelling, vertrouwen of overspel.

Veel koppels komen bij mij met problemen als gevolg van overspel. Maar ook individuen komen soms om over hun overspel te praten, voordat ze dit doen met hun partner. Ik ben dankbaar dat ik hen kan helpen met het ontrafelen van de situatie.

Vanuit mijn jarenlange ervaring als systeemcoach kijk ik ook naar patronen uit jullie verleden. Niet om deze te kwalificeren als goed of fout, maar wel om hier bewust zijn op te krijgen. Aan het einde van de intake stel ik een werkplan voor en kunnen jullie samen nadenken of jullie hiermee verder willen. Vaak is een aantal gesprekken al voldoende om verder zelf aan de slag te kunnen.

Hard/hart werken

Belangrijk is wel dat jullie je realiseren dat relatie coaching hard/hart werken is. Niet alleen de gesprekken gaan jullie verder helpen, juist wat jullie ermee doen is bepalend voor het traject.

Mijn praktijkruimte ligt in de bossen aan de rand van Arnhem. Doordat de praktijk op een afgesloten terrein ligt, is volledige discretie gewaarborgd. Naast mijn ethische code geeft dat veel mijn cliënten een veilig gevoel. Omdat mijn praktijk dichtbij de A50 en A12 zit, komen mijn cliënten vanuit heel Nederland naar Arnhem. Niet zelden hoor ik dat zowel de heen als de terug reis als rustpunt wordt ervaren in hun doorgaans drukke agenda.

Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Neem dan gerust contact met mij op.