Liefdesverdriet

Liefdesverdriet wordt door veel mensen gebagatelliseerd. Als je relatie stukloopt dan zijn mensen in je omgeving geneigd om dingen te zeggen als “ach, wees blij dat je van hem af bent” of “joh, ze paste helemaal niet bij je”. En als jij zelf degene bent die de relatie verbreekt dan is het al helemaal vreemd dat je er verdriet van hebt in de ogen van sommige mensen. Maar het beëindigen van een relatie, wat de reden ook is en van wie het initiatief ook uitging, kan grote impact hebben op je leven.

Wat zijn de symptomen van liefdesverdriet?

Liefdesverdriet kan zich uiten op verschillende manieren. Sommige mensen hebben voortdurend huilbuien, maar ook slapeloosheid, woede of je niet op je werk kunnen concentreren kunnen symptomen zijn. Als dit soort klachten zich kort na de relatiebreuk voordoen kan het nog zijn dat deze van voorbijgaande aard zijn. Maar als je na enkele weken of maanden nog steeds niet goed kunt functioneren omdat je met liefdesverdriet kampt dan is het een goed idee om hiervoor hulp te zoeken bij een therapeut.

Wat zijn de valkuilen bij liefdesverdriet?

Sommige mensen die met liefdesverdriet kampen grijpen naar de alcohol of een andere verslaving. Er zijn ook mensen die zich halsoverkop in een nieuwe relatie storten om het liefdesverdriet maar zo snel mogelijk te vergeten. Dit zijn vaak niet de beste manieren om over liefdesverdriet heen te komen.
Het is een soort rouwproces waar je doorheen moet en daar moet je de tijd voor nemen. Als je er niet alleen uit komt is het zeker geen schande om hiervoor hulp te zoeken bij een therapeut. Soms zijn een paar gesprekken genoeg om je leven weer op de rit te krijgen, soms heeft het wat meer tijd nodig. In gesprekken kan worden uitgezocht hoe het liefdesverdriet zich bij jou uit en hoe je die negatieve spiraal kunt doorbreken. Dat kan bijvoorbeeld door een hobby weer op te pakken, het contact met vrienden aan te halen of door je ervaringen op te schrijven. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Iedere situatie is anders en een therapeut kan je helpen om hierin de juiste keuzes te maken.

Blijf niet rondlopen met liefdesverdriet dat je leven beheerst

Kamp je met liefdesverdriet na een verbroken relatie, of een relatie die er niet komt omdat degene waaraan jij je hart verloor deze gevoelens niet beantwoordt? Blijf er niet mee rondlopen maar zoek hulp als je er alleen niet uit komt. Het is geen schande om in therapie te gaan om over liefdesverdriet heen te komen. Het is zelfs veel beter om het probleem aan te pakken zodat je verder kunt met je leven en je weer kunt genieten van de leuke dingen.

Vul mijn contactformulier in en maak een afspraak of stel zo jouw vraag aan mij.